29 січня - День пам'яті Героїв Крут

29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут - українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році.

Близько 400 курсантів і студентів стримали наступ на Київ майже чотиричної армії більшовиків. Бій на залізничній станції «Крути» тривав понад п'ять годин. Підтримка просування армії Муравйова дала можливість укласти Берестейський мирний договір, що означав міжнародне визнання української незалежності.

Озброєні сили більшовиків, заволодівши вже східним шматком України, йшли до нашої Києва двома сильними арміями. Наша столиця опинилася майже безборонною, оскільки ще в грудні наказом військового міністра було оголошено загальну демобілізацію української залоги Києва.

Вже в останній час перед лицем небезпеки уряд кинув розпучливий клич зібратися і боронити своє.

На цей поклик відгукнулась молодь.

Народний університет створив у себе курінь студентів Січових стрільців, куди записалося багато учнів гімназії (майже всі учні 7 і 8 класу) імені Кирило-Мефодіївського братства, студентів Володимирського університету, учнів гідротехнічної школи, учнів київської військової, тоді вже українізованої лікарської школи.

На оборону станції " Крути" командуючий військами отаман Капкан вислав також Першу українську юнацьку військову школу імені гетьмана Богдана Хмельницького.

В день протистояння з нашого боку вийло близько 250 офіцерів та курсантів 110 студентів та 70 вільних козаків. На всіх було приблизно 400 багнетів.

Проти нас виступили 3500 солдатів більшовицької армії.

Понад 5 годин українські юнаки стримували наступ, завдаючи ворогу значних втрат. Врешті вони побачили, що набої закінчуються, тож у сутінках відступили до Києва.

Те, що ці студенти стримали на певний час наступ більшовиків, визначило долю тодішньої української держави. Важливо було, аби в ті дні наша столиця перебувала під контролем Центральної Ради. Адже саме цими днями тривали переговори між УНР і країнами Четверного союзу (Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією). Зрештою 9 лютого 1918 року був підписаний Берестейський мирний договір - УНР була визнана як самостійна держава і отримала підтримку від країн Заходу.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.